Público
Público

Torra amenaça de retirar el suport a Sánchez si no parlen d'autodeterminació

El president de la Generalitat posa un termini d'un mes al govern central per abordar el dret a l'autodeterminació a Catalunya sota l'amenaça de retirar-li el suport dels independentistes al Congrés. Torra també ha advertit que si la sentència dels presos catalans és condemnatòria serà "un punt d'inflexió" i "un punt de no retorn" per aquesta legislatura. A més, el president s'ha compromès a tornar a votar les lleis bloquejades pel TC si no es retiren els recursos abans de desembre.

Quim Torra durant el ple del Parlament d'aquest dimarts. EFE/Quique García

El Debat de Política General ha arribat al Parlament després d'un 1 d'octubre especialment tens per a la institució. El president de la Generalitat, Quim Torra, no ha pogut esquivar aquesta qüestió durant el debat de política general i les acusacions que el constitucionalisme li ha fet després que centenars de persones provessin d'entrar al Parlament aquest dilluns al vespre: "La celebració [de l'1-O] es va veure malmesa per uns fets aïllats que no són gens representatius i que espero que no es tornin a repetir. El camí de la independència no és aquest", ha dit. El president s'ha vist amb la necessitat de recular discursivament després que ahir, abans que es produís la concentració al parc de la Ciutadella, animés als CDR en les seves accions: "Hem d'exigir-nos i hem d'exigir que la mobilització sigui sempre no violenta, radicalment no violenta", ha reiterat.

Després del to crític que va respirar la manifestació d'aquest 1 d'octubre i, en especial, durant els actes davant el Parlament, quan bona part dels assistents van fer crides per la dimissió del president i del conseller d'Interior, Miquel Buch, Torra ha volgut donar un missatge d'autocrítica: "S'ha fet evident que una part de la població no compren la nostra acció política. La responsabilitat és nostra i és meva, cal que parlem més clar", ha dit. El president, però, tampoc ha desaprofitat l'ocasió de pressionar el govern central l'endemà que part de la població es quedés literalment a les portes de creuar la línia vermella d'una ocupació del Parlament: "És evident que la paciència dels catalans no és infinita, el marge de Pedro Sánchez s'ha acabat".

Per aquest motiu, Torra ha advertit que si no hi ha una proposta per abordar el dret a l'autodeterminació abans que finalitzi novembre, "l'independentisme no podrà garantir l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez al Congrés". I ha afegit que "L'Estat espanyol i la seva deriva repressiva són els màxims responsables de la tensió al carrer".  En la mateixa línia, no ha dubtat a treure pit del conjunt de les mobilitzacions: "Durant la jornada d'ahir i del cap de setmana es van constatar dues coses: que la gent hi és i que no esperarem eternament".

Després que els CDR agafessin tot el protagonisme durant la jornada d'aquest dilluns amb un discurs especialment crític amb el Govern, Torra no ha pogut eludir les demandes de dimissió de Buch, després que els Mossos d'Esquadra carreguessin aquest dissabte i aquest 1-O contra independentistes. És per això que ha anunciat que Miquel Buch compareixerà al Parlament per explicar els operatius policials. Tanmateix, Torra ha fet una crida a "compartir un camí per fer efectiva la República": "Cal tornar al treball unitari. Unitat, esperit constructiu i acció no-violenta. L'1 d'octubre es va fer possible per aquesta cadena de complicitats". Una crida dirigida, és clar, als membres dels CDR ja que, tot i les acusacions, l'espai polític del president coneix i controla ben poc el que passa dins els comitès.

El ple tornarà a votar les lleis bloquejades pel TC

Després de les mobilitzacions de l'11 de setembre, el 20 de setembre i aquest 1 d'octubre, Torra també havia d'explicar quines són les passes que el Govern vol seguir per atendre les demandes de l'independentisme per aquest curs. Aquest cap de setmana ja es va posar en marxa l'Oficina per a la Defensa dels Drets Civils i Polítics, amb un excupaire al capdavant, Adam Majó. El president també ha anunciat que per a mitjans d'octubre convocarà el fòrum constituent per iniciar "un debat a fons sobre com ha de ser la República catalana", format per personalitats del món polític, social i cultural del país. Torra també ha fet esment a la marxa pels drets civils, socials i nacionals anunciada ja durant la seva conferència al TNC de principis de setembre, però sense concretar més detalls.

Pel que fa a les lleis socials recorregudes pel govern de Mariano Rajoy i bloquejades o suspeses al Tribunal Constitucional, Torra ha lloat les negociacions que s'estan donant amb el PSOE per desbloquejar-les, però també ha posat terminis. Si aquestes no es recuperen abans de desembre, el Parlament les tornarà a votar, ha anunciat.

Quim Torra ha tancat el discurs amb contundència referint-se al judici dels presos catalans: "El dia de les sentències, si són condemnatòries, serà un punt d'inflexió i de no retorn d'aquesta legislatura", ha dit. "Pensen que el poble de Catalunya no reaccionarà? Pensen que jo no ho faré o que no ho farà el Govern que jo presideixo?". El camí de la desobediència, ara en stand by, sembla no estar del tot descartat pel president.