Público
Público
SEGONA ONADA

La velocitat de propagació de l'epidèmia es dispara a Catalunya i torna a superar l'1 un mes i mig després

En 24 hores, la Rt passa del 0,94 a l'1,11 i també creix amb força el risc de rebrot. Comencen a notar-se els efectes de l'increment de mobilitat i interacció del pont de la Puríssima, tal com havien advertit experts com Alex Arenas. El Govern ja no descarta modificar el pla de Nadal. 

L'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.
L'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Gemma Aleman / ACN

Per segon dia consecutiu, les dades mostren una mala evolució de la situació epidemiològica a Catalunya, que es complica a tot just deu dies de Nadal. Les xifres d'aquest dimarts són especialment significatives, perquè la velocitat de propagació de la pandèmia, o taxa Rt, es dispara i en només 24 hores passa del 0,94 a l'1,11. És la primera vegada que se supera el llindar de l'1 des del 3 de novembre, és a dir, en gairebé un mes i mig. Això significa que l'epidèmia torna a créixer, perquè cada persona positiva en contagia 1,11, de mitjana. Experts com el físic de la URV Alex Arenas ja havien advertit que la situació empitjoraria durant la setmana i, de fet, pronostica que els propers dies la Rt s'elevarà fins a 1,3. Atesa l'actual situació, el Govern ja no descarta modificar el pla de Nadal, si bé s'esperarà fins a finals de setmana per concretar si ho veu necessari o no. 

Paral·lelament, també augmenta de manera important el risc de rebrot que passa de 181 a 219, 38 punts. És el primer cop en set dies que aquest indicador depassa els 200 punts, que indica un risc molt elevat. Comencen a notar-se, per tant, els efectes de l'increment de la mobilitat durant el pont de la Puríssima de la setmana passada.

També empitjoren la incidència acumulada de casos a 14 dies per 100.000 habitants, que ara és de 211,77, 5,5 més que dilluns. Això passa després que s'hagin confirmat 1.886 nous positius per PCR o test d'antígens. La darrera setmana el 4,5% de les proves han donat positiu, un increment significatiu respecte el 3,77% dels set dies previs. Finalment, també s'han comunicat 39 noves morts, de manera que el total des de l'inici de la pandèmia és de 16.432. Ara mateix hi ha 1.511 pacients ingressats als hospitals amb la malaltia, vuit menys que en l'anterior balanç, i 351 persones a l'UCI, set més que ahir

El Govern no descarta canvis al pla de Nadal

L'empitjorament de la situació ha fet que el Govern ja no descarti canviar el pla de Nadal previst, tot i que considera que encara és d'hora per fer-ho. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que les xifres "no són bones" i que "tampoc ho són" les previsions per als propers dies. "Si hem d'actuar ho farem, com sempre hem fet al llarg d'aquesta pandèmia", ha dit en ser preguntada sobre si es farà un pas enrere en el pla de reobertura després que l'Rt estigui per sobre de l'1. Ha donat la mateixa resposta pel que fa a un eventual canvi del pla de Nadal.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que "hi haurà Nadal", però encara no se sap com serà. Tot i que ha demanat esperar "uns dies" abans d'abordar canvis en el pla previst, Budó ha afirmat que "res fa pensar que no puguem anar al bar". De fet, ha insistit que cal "fomentar" aquesta activitat per "reactivar un sector tan fortament colpejat", tot i que ha cridat a fer-ho "de manera responsable". Els canvis, en tot cas, s'abordarien a finals de setmana quan se sabrà si la tendència negativa s'ha consolidat.