Público
Público

Front cívic per evitar la privatització de l'aigua

Serveis. Una quinzena d'entitats s'uneixen per frenar la intenció del Govern

D. C. S.

La privatització del cicle integral de l'aigua comença a ser un risc imminent. Així ho consideren associacions de veïns, sindicats i plataformes ecologistes agrupades en la plataforma Aigua és Vida, que ahir van decidir unir-se per fer un front comú que, almenys, faci arribar fins a l'opinió pública les pretensions del Govern, que consideren que posaria en dubte la qualitat i el cost del servei.

Darrere del manifest L'aigua, com la vida, no és una mercaderia hi ha una quinzena d'entitats que subratllen les intencions del Govern de posar en mans del capital privat part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i de l'empresa Aigües Ter-Llobregat, així com la gestió de les dues dessalinitzadores existents que ara estan al mínim per estalviar i de plantes potabilitzadores que garanteixen la qualitat de l'aigua a Catalunya.

Aigua és Vida creu que la iniciativa privada prioritzarà el dividend i el consum

Les causes d'aquest procés privatitzador estarien en l'alt endeutament que arrosseguen les dues institucions de la Generalitat que s'encarreguen del cicle integral de l'aigua, com s'ha encarregat de repetir el conseller de Territori, Lluís Recoder, en els últims mesos.

Només l'ACA arrossega un endeutament de 1.367 milions d'euros, fet que ha activat una dura reestructuració a l'agència, on els treballadors esperen un important expedient de regulació d'ocupació un cop passin les eleccions generals del pròxim 20 de novembre. Actualment hi treballen prop de 600 persones.

Demanen que l'ACA i l'ATLL es considerin ens estratègics

Però els signants del manifest, que ahir van reunir més d'un centenar de persones a les portes de l'ACA, creuen que la solució no passa per la privatització d'un servei essencial com és el de l'aigua. Tampoc en el cas de l'ATLL, adduint la seva importància estratègica: garanteix el subministrament d'aigua a 4,5 milions de persones, té una eficiència del 95% i garanteix una bona qualitat de l'aigua.

La plataforma reconeix que la legislació vigent permet la col·laboració público-privada. Però el seu manifest també adverteix que 'la gestió duta a terme per una empresa privada tindrà com a primera prioritat l'obtenció de beneficis, mentre que a l'empresa pública es reinvertiran en la millora del servei'. Sense anar més lluny, assenyalen el recent acomiadament de 194 treballadors per part d'Aigües de Barcelona, el principal distribuïdor de Catalunya, tot i haver incrementat un 30% els salaris dels directius i haver repartit en dividends als seus accionistes 90 milions d'euros durant l'últim exercici econòmic.

El d'ahir no serà l'únic acte de protesta convocat per Aigua és Vida. El pròxim podria ser en el marc d'una trobada empresarial en què participarà el conseller Recoder el pròxim dia 16. En aquesta reunió, empreses del sector parlaran del negoci de l'aigua, que ofereix un pastís de 1.500 milions d'euros. En aquesta reunió, sospita Ecologistes en Acció, es podria tractar la cessió de la gestió de les dessalinitzadores de la Tordera i del Prat, després que s'hagin construït gràcies a fortes inversions públiques i que ara es trobin en desús per l'alt cost que suposen per a l'Administració.

La primera protesta de la plataforma reuneix un centenar de persones

Annalies Broekman, d'Ecologistes en Acció, va denunciar que les empreses que s'encarreguin de la gestió d'aquestes infraestructures i tractaments, 'amb costos bastant rígids i poc marge de benefici', advocaran per una estratègia d'escala, intentant vendre més aigua i comptar amb més clients. 'Els ciutadans es transformen en clients i tot el que estem fent d'estalviar aigua ja no servirà de res, ja que ells pretenen incentivar el consum', va afirmar.

 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias