Público
Público

El Govern anuncia que el límit al preu dels lloguers entrarà en vigor a 140 municipis de Catalunya al febrer

És conseqüència de l'acord que s'ha assolit aquest dijous en la reunió entre la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez. La regulació arriba en un moment en què el preu dels arrendaments trenca rècords

11/01/2024 - La consellera de Territori, Ester Capella, en la roda de premsa d'aquest dijous a Madrid.
La consellera de Territori, Ester Capella, en la roda de premsa d'aquest dijous a Madrid. Miquel Vera / ACN

La consellera de Territori, Ester Capella, ha assegurat aquest dijous que la contenció dels preus dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya durant el febrer. En una compareixença des de Madrid després de reunir-se amb la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, Capella ha explicat que han pactat acabar en les properes setmanes la feina per aprovar i publicar l'índex de preus de referència dels lloguers que s'ha d'aplicar per poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori.

"És una molt bona notícia", ha dit Capella, que ha celebrat haver pogut "desencallar" la publicació d'aquest índex, imprescindible per "fer efectiva" la contenció de rendes. El Govern ja havia enviat a l'agost el llistat de 140 municipis que considerava zones tensionades en matèria d'habitatge, però fins ara no s'havia desencallat l'acord que permetrà fixar topalls al preu.

De fet, Catalunya és l'única autonomia que, finalment, ha decidit acollir-se a la possibilitat de declarar zones tensionades en matèria d'habitatge per limitar el preu dels lloguers. Unes rendes que, d'altra banda, continuen disparades i segueixen trencant rècords, amb una mitjana que supera els 1.170 euros mensuals entre els nous contractes a Barcelona i que és de 850 en el conjunt de Catalunya.

En un comunicat, el ministeri d'Habitatge també ha informat té previst publicar "durant el mes de febrer" l'Índex de Preus de Referència del Lloguer.

Sense efectes retroactius

La consellera ha recordat que la nova norma no té efectes retroactius i tindrà una aplicació diferent en funció de si l'amo del pis és un petit propietari o un gran tenidor. Des del ministeri recorden el seu esforç inversor a Catalunya en matèria d'habitatge i subratllen que el pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ha transferit a la Generalitat 298 milions per a la rehabilitació i regeneració de barris que se sumen als 126 milions per a la promoció d'habitatge de lloguer social a edificis energèticament eficients.

En els 140 municipis  amb zones tensades pel preu de l'habitatge hi resideixen 6,2 milions de persones, el 80% del total de la població catalana. Hi ha pràcticament totes les localitats de l'àmbit metropolità de Barcelona; les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d'altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona o Torelló, entre d'altres.

Segons la nova norma, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l'actualització anual. Si es tracta d'habitatges d'un gran tenidor (persona física o jurídica amb més de deu immobles urbans d'ús residencial), el preu del lloguer tampoc podrà ser superior a l'índex de referència del preu del lloguer.

Dubtes del Sindicat de Llogateres

El Sindicat de Llogateres creu que la regulació dels preus dels lloguers a Catalunya "arriba molt tard". Així ho ha valorat la portaveu de l'entitat, Carme Arcarazo. "Sembla que entrarà en vigor al febrer, però tampoc ho volem donar per fet", ha dit Arcarazo, que ha recordat que la llei de l'habitatge es va aprovar fa vuit mesos.

L'entitat ha remarcat que evita "celebrar res" fins que vegi "els detalls i la lletra petita" de l'acord i ha qüestionat el nou índex que publicarà l'executiu de l'Estat. "Pot ser que tingui forats i que no acabi fent baixar els lloguers tant com seria just", ha dit.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?