Público
Público

La Sagrada Família torna a obrir la cripta cremada

La reparació dels danys del foc de fa tres mesos ha costat 200.000 euros

JORDI SUBIRANA

La cripta de la Sagrada Família reobrirà demà al públic, prop de tres mesos després que patís un incendi provocat. Ahir, els operaris acabaven els treballs de neteja i col·locaven els bancs perquè dissabte ja s'hi pugui celebrar missa. Els visitants es trobaran la cripta com nova, a excepció de la sagristia, ja que es va calcinar. Una de les mesures noves, que han pres els responsables de la basílica, ha estat reforçar la seguretat, amb més controls d'accés i càmeres de vigilància.

La cripta, situada sota l'àbsida de la basílica, només es pot visitar quan hi ha una celebració eucarística i no s'inclou dins de les visites turístiques. Ahir, el cap d'obra del temple, Ramon Espel, va assegurar a Públic que el mossèn tornarà a oficiar misses a partir de demà, fet que permetrà obrir de nou la zona al públic. Mentre s'han fet els treballs de restauració, les misses s'han celebrat al deambulatori.

L'incendi va tenir lloc el 19 d'abril passat. El presumpte autor del foc va ser José María L. S., un veí de Barcelona de 65 anys que va aconseguir cremar completament una de les dues sagristies de la cripta i tot el que hi havia a l'interior, com ara roba del mossèn, mobiliari i llibres. Per sort, les flames no van afectar l'estructura ni cap element important, com són els vitralls de Gaudí. L'incendi va obligar a desallotjar les 1.500 persones que hi havia a l'interior del temple.

Pel que sembla, el piròman va entrar a la cripta aprofitant que l'estaven netejant. Casualment, un grup de persones que feien una visita guiada privada van veure José María L. S. i el van retenir en unes dependències annexes fins que van arribar els Mossos d'Esquadra, que el van arrestar. L'home portava a sobre dos encenedors, una petita campana de plata i coure utilitzada per a la consagració i un esprai d'oli, entre altres objectes.

La gravetat dels fets han obligat a millorar la seguretat de la Sagrada Família i, en especial, de la cripta. Els responsables han decidit reforçar els controls d'accés, instal·lar detectors de fum, han col·locat tres càmeres de vigilància a l'exterior i s'han recuperat les quatre que ja funcionaven.

La sagristia afectada pel foc estarà alguns mesos tancada perquè encara no està restaurada. "El gran problema és que la pedra va explotar pel canvi tèrmic quan els bombers van tirar aigua freda, que va entrar en contacte amb l'escalfor del foc", explica el cap d'obra de la Sagrada Família.

La feina dels tècnics, de moment, ha consistit a renovar la pedra de l'entrada de la sagristia, a esculpir un altre cop l'escultura de l'àngel que la presideix i a refer la porta de fusta. Per sort, la resta de la cripta no es va veure afectada pel foc "però sí que va quedar molt ennegrida pel fum", diu Espel.

Durant les feines de millora també s'ha aprofitat per refer el sistema elèctric de la cripta, restituir alguns elements ornamentals i pintar la clau de volta central. Així, finalment, a excepció d'una part de les escales, res fa pensar que la zona va patir un incendi fa tres mesos. Per ara, les obres han tingut un cost superior als 200.000 euros.

La cripta està considerada el cor de la Sagrada Família i va ser la darrera casa de Gaudí, que està enterrat en una de les capelles. Aquest espai ja va patir un altre incendi provocat l'any 1936. Però en aquella ocasió les destrosses van ser molt greus, tant a la cripta com en altres parts del temple. Tot i que els deixebles de Gaudí van haver de restaurar tot el mobiliari després de la guerra, el 2002 es va fer una restauració a fons que va obligar a tancar la cripta un any.