Público
Público

Els Mossos confirmen per primer cop l'espionatge amb Pegasus a dirigents d'ERC almenys durant el 2019 i 2020

La policia catalana constata que es van espiar els mòbils del diputat al Parlament Josep Maria Jové, l'eurodiputada Diana Riba i l'exdiputat Sergi Sabrià. Són els primers independentistes afectats pel programari maliciós que entreguen els seus aparells a un cos policial perquè l'analitzi. La resta ho han fet a través de pèrits privats

El presidente del Consell Nacional de ERC, Josep Maria Jové, durante el pleno de debate a la totalidad de los Presupuestos catalanes 2023, en el Parlament, a 14 de febrero de 2023, en Barcelona.
El diputat d'ERC al Parlament Josep Maria Jové Marc Puig / ERC/ACN

Els Mossos d'Esquadra han confirmat per primer cop que els telèfons mòbils de dirigents independentistes van ser espiats amb Pegasus. En concret, han detectat intrusions amb el programa espia als mòbils del diputat al Parlament Josep Maria Jové, l'eurodiputada Diana Riba i l'exdiputat Sergi Sabrià, tots d'ERC, tal com ha avançat el digital eldiario.es i ha pogut confirmar Públic. La policia científica catalana han entregat l'informe pericial al jutjat que investiga el cas.

En concret, els pèrits informàtics dels Mossos han certificat que els telèfons van ser infectats almenys durant els anys 2019 i 2020 mitjançant diverses estratègies, com SMS amb enllaços maliciosos o fins i tot sense haver de clicar res, i sempre sense que l'usuari afectat se n'adonés.

Jové, Riba i Sabrià són els primers independentistes afectats per Pegasus que entreguen els seus aparells a un cos policial perquè l'analitzi. La resta ho han fet a través de pèrits privats o no ho han fet ja que es van desprendre dels aparells després de ser infectats o no se'n refien d'entregar-los al jutjat.

Espiats almenys durant el 2019 i 2020

Gràcies al fet que els Mossos han tingut accés directe als terminals i a les noves eines d'anàlisi informàtic, la policia catalana ha pogut trobar més detalls de l'espionatge del que va poder fer Citizen Lab en un inici. En el cas de Jové, per exemple, es van trobar indicis d'atacs el març i l'octubre del 2019 i el juliol i novembre del 2020. Jové era un dels negociadors d'ERC amb el PSOE per donar suport al govern de Pedro Sánchez.

L'informe policial no ha pogut determinar quina informació va extreure el programari maliciós 

En el cas de Diana Riba, almenys va rebre un atac l'octubre del 2019. Una trucada seva a un assessor es va interrompre, i aquest a continuació va rebre una trucada d'un número desconegut que va reproduir la gravació de la conversa que just abans havia tingut amb l'eurodiputada. Això ho va ratificar aquest assessor la setmana passada en la seva declaració testifical al jutjat d'instrucció.

L'informe policial, però, no ha pogut determinar quina informació va extreure el programari maliciós ni a qui es va enviar o què se'n va fer. La jutgessa d'instrucció està pendent que el govern espanyol desclassifiqui els documents del CNI que suposadament van servir per encarregar l'espionatge.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?