Público
Público

JUDICI AL PROCÉS El fals cotxet de nadó, una altra tècnica per dificultar l'actuació policial de l'1-O

Fins a 23 policies han de comparèixer com a testimonis en la 32a sessió del judici a la cúpula del procés, al Tribunal Suprem. Manuel Marchena, president de la Sala penal, ja ha esbroncat a les defenses en les primeres hores de la jornada.

Antidisturbis de la Policía Nacional rodegen el col·legi Ramón Llull de Barcelona el 1-O./ EFE

Si el parany del Fairy descrit per Enric Millo, exdelegat del Govern a Catalunya, hauria servit per fer caure i colpejar a policies i guàrdies civils que van actuar per impedir el referèndum sobiranista de l'1 d'octubre de 2017, el fals cotxet de nadó hauria permès a alguns dels ciutadans concentrats per distreure els agents, o potser perquè rebaixaven la virulència de les seves actuacions.

"Vaig veure una senyora amb un cotxet de nadó en el qual no hi havia cap nadó. Anava d'un lloc a l'altre interposant-se a l'actuació de la policia"

Dos dels agents antidisturbis de la Policia Nacional (UIP) que han declarat aquest dimarts com a testimonis davant el Tribunal Suprem, en el marc del judici a la cúpula del procés català, s'han referit a l'ús d'aquesta tècnica en el col·legi Dolors Monserdà de Barcelona: "Vaig veure una senyora amb un cotxet de nadó en el qual no hi havia cap nadó, anava d'un costat a un altre interposant-se en l'actuació policial": "Vaig poder veure un carro de nen petit", "però, curiosament no hi havia cap nen dins", explicaven tots dos antidisturbis.

Una vintena de policies estan citats per atestar a la 32a sessió del judici. En essència, els testimonis han repetit les mateixes idees que ja van defensar els agents que van comparèixer durant les últimes setmanes: van trobar hostilitat a les escoles, van patir agressions, insults i van constatar la suposada passivitat dels Mossos d'Esquadra. "Els Mossos es dedicaven simplement a observar", deia un dels policies. Dilluns, un altre dels testimonis situava a dos agents de la policia catalana amagats després d'una tanca: "No ens van dir ni si volíem aigua".

El que canvia en aquests relats -i només a vegades- són els insults i amenaces rebuts -ahir diversos testimonis denunciaven haver escoltat el "Gora ETA"; els objectes que els llançaven, o la presència de personalitats com la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí. En el cas d'aquesta consellera, la situen en la seu del seu departament, reconvertida en centre de votació. "Estava cridant que volia entrar, que aquesta casa seva, estava a terra, en actitud nerviosa", relatava un altre dels testimonis, que no era el primer a situar-la en aquest lloc.

Un altre agent afirmava que no tenien instruccions "específiques" per vigilar els Mossos. "Havíem de fer vigilància en general, res específic". I el sisè testimoni, destinat a l'institut Torreforta de Tarragona, assegurava que el van agredir copejant-lo "amb una urna al cap". Per part seva, en la immensa majoria dels casos, els agents no han reconegut agressions a civils concentrats per votar; o no les van veure o no van ser agressions, segons els seus relats. Això, sumat al fet que la Sala no permet que els vídeos d'aquestes jornades s'exhibeixin en aquesta etapa del judici, quan els lletrats voldrien servir-se d'ells per contrarestar els relats dels policies, suposa que dia a dia plantegin queixes per aquesta decisió.

El magistrat president de la Sala penal, Manuel Marchena, ha suspès la sessió hora i mitja abans de l'habitual, passades les 12.30 hores. Marchena, que ha tornat a esbroncar a les defenses -en aquest cas a l'advocat de Jordi Cuixart, Alex Solà, per preguntar de forma no pertinent a un testimoni- tallava la sessió quan només havien atestat vuit dels 23 citats. La tarda concentrarà el gruix de compareixences.