Público
Público
Crisi del coronavirus

Fort repunt de positius a Catalunya amb 1.288 casos nous

Moren 13 persones per coronavirus, que se sumen al balanç total de la pandèmia de 12.985. La xifra de persones hospitalitzades segueix a la baixa però el risc de rebrot puja tres punts. El Govern no descarta l'opció d'incorporar militars rastrejadors tal com va oferir el president Pedro Sánchez, tot i que apunta que de moment Catalunya compta amb un sistema propi.

Sala on s'analitzen els TAC pulmonars de l'hospital vall d'Hebron amb diversos tècnics mirant pantalles. Pol Solà | ACN
Sala on s'analitzen els TAC pulmonars de l'hospital Vall d'Hebron amb diversos tècnics mirant pantalles. Pol Solà | ACN

acn | públic

Catalunya ha registrat aquest dijous un fort augment de casos de la Covid-19, amb 1.288 nous confirmats per PCR, elevant la xifra total fins als 103.519, segons l'últim balanç de Salut. La xifra total de casos amb totes les proves creix fins als 125.499 (1.431 més en les últimes hores). Es tracta d'un augment de quasi 300 casos més que els positius registrats fa 24 hores, la crescuda més pronunciada d'afectats per la Covid-19 en els darrers dies.

Des de l'inici de la pandèmia han mort 12.985 persones, 13 més respecte a l'últim balanç. Malgrat això, els pacients ingressats segueixen baixant per tercer dia consecutiu, amb 658 persones als hospitals (quatre menys), 129 de les quals a l'UCI (set menys). El risc de rebrot, però, segueix alt i creixent, en 189,88, per sobre del 174,15 registrat la setmana del 10 al 16 d'agost i tres punts més que ahir. La velocitat de propagació del virus (Rt) es manté en 1,12, per sobre d'1.

El Govern no descarta incorporar militars rastrejadors

Durant la compareixença posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que faran tot el que hagin de fer per fer front a la pandèmia i no descarten d'entrada l'oferiment del president espanyol, Pedro Sánchez, qui va posar a disposició de governs autonòmics els militars per reforçar els serveis de rastreig: "No podem parlar categòricament de que farem allò o això segur. Farem tot el que sigui necessari per preservar la salut dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya". De moment, però, Budó ha destacat que Catalunya compta amb sistema propi i que s'han multiplicat els dispositius de rastreig.

A més, la portaveu ha anunciat que s'ampliarà la freqüència dels serveis de transport públic per evitar al màxim les aglomeracions i ha fet una crida a les empreses perquè flexibilitzin els horaris dels treballadors i promoguin el teletreball.

Sobre la prohibició de celebrar reunions de més de 10 persones en l'àmbit públic i privat, Budó ha assenyalat que serà valorada aquest dijous pel Procicat i es presentarà al jutge perquè l'autoritzi. Tot i que el president de la Generalitat, Quim Torra, l'anunciés el passat dilluns, la mesura encara no ha estat avalada pel poder judicial i, per tant, encara no és vigent: "Tot i això, el Govern i molts ciutadans de Catalunya ja se l'han fet seva", ha afirmat Budó.

13% dels positius no compleixen la quarantena

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha indicat aquest dijous que el 13% de les persones amb Covid-19 no segueixen l'aïllament prescrit i el 45% dels seus contactes declaren que no compleixen la quarantena. Aquest percentatge inclou situacions diverses però agrupa les persones que per algun motiu no han fet l'aïllament del tot, ha indicat Argimon.

Aquestes dades s'han obtingut a través del seguiment telefònic que fa el Departament de Salut. El coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha lamentat que "els diagnòstics no serveixen de res si després la gent no es queda a casa". A través dels cribratges massius s'han fet 33.298 proves de les quals 711, el 2,14%, han donat positiu.