Público
Público
DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

L'oposició exigeix a Torra una data d'eleccions per no "degradar" les institucions catalanes

 Mentre que Ciutadans dona per fet que el president de l'Executiu català serà inhabilitat demà, el PSC ha reclamat uns comicis per evitar mantenir un Govern en funcions durant els mesos de la pandèmia.

El president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa. ACN/Bernat Vilaró
El president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa. ACN/Bernat Vilaró

públic

Després de la intervenció del president de la Generalitat, Quim Torra, durant el debat de política general que es fa aquest dimecres, ha arribat el torn de l'opsició. Com és habitual, el portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha mantingut un to hostil i sarcàstic durant la seva intervenció, en la qual ha carregat contra la gestió del Govern de TorraPer al diputat espanyolista, la vista al Tribunal Suprem d'aquest dijous acabarà en una inhabilitació segura de Torra. "Aquest serà el darrer ple al qual vostè assisteixi", ha remarcat. "Probablement avui acaba la seva legislatura a Espanya i Catalunya i és normal que sigui així si ens posem a examinar quines han estat les seves fites de la seva presidència del darrer any", ha etzibat.

Carrizosa: "No hi ha futur amb vostès a la Presidència"

Carrizosa ha retret a Torra les seves declaracions en les quals va assegurar que "no venia a gestionar una autonomia". Segons el diputat de dretes, això ha provocat que Catalunya tingui pitjors xifres en atur, PIB i turisme que altres comunitats autònomes després de l'arribada de la pandèmia. Respecte a la seva inhabilitació, Carrizosa ha acusat a Torra d' "enrocar-se" en la presidència "intentant intoxicar a altres poders", com ara el Parlament. "Va pressionar al poder legislatiu perquè no acatés l'ordre del poder judicial. No hi ha futur amb vostès a la Presidència", ha denunciat.

Així mateix, ha culpat Torra d'utilitzar la pandèmia per "alimentar el Procés", i ha retret algunes de les iniciatives parlamentàries, com ara la llei de regulació dels lloguers en els municipis de més de 20.000 habitants. "El Consell de Garanties Estatutàries diu que és il·legal però vostès volen conflicte competencial i populisme", ha afirmat.

El to del president del grup parlamentari de PSC-Units per Avançar, Miquel Iceta, ha estat més conciliador però igualment dur amb Torra. L'ha acusat de no separar adequadament el poder executiu del legislatiu i de provocar una "degradació institucional i política". "Legislar per la vida del decret llei té menys qualitat democràtica que legislar a través del procés legislatiu ordinari", ha assegurat. En aquest sentit, ha lamentat la falta d'entesa i cooperació entre els grups parlamentaris i els socis del Govern català, així com amb el Govern espanyol.  

Miquel Iceta: "Jo no allargaria més la vida d’aquest Govern"

"Jo no allargaria més la vida d’aquest Govern", ha etzibat Iceta, qui ha recordat que el propi Torra va dir a principis d'any que s'havia sentit "poc defensat, poc autoritzat" i que "la legislatura estava esgotada". En aquest sentit, ha recordat que a altres parts de l'Estat espanyol, com ara el País Basc, s'han convocat eleccions enmig de la pandèmia, i que això no hauria de ser una excusa per seguir ajornant-les. 

Tot i això, ha assegurat que des del seu grup parlamentari volen formar part del pacte per la salut, del qual, segons Iceta, encara no tenen detalls concrets. Ara bé, el socialista, que s'ha mostrat comprensiu amb la situació actual, ha assenyalat que "la pandèmia no ha fet més que agreujar dinàmiques que tenien arrels més antigues", i ha lamentat que el president Torra no hagi "complert" les promeses que va fer el dia de la seva investidura, entre elles fomentar "una Catalunya oberta al món".

Jéssica Albiach: "Li demanem que no caigui en la gesticulació, és el pitjor moment possible"

També amb un to conciliador però directe, la presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ha estat la primera en recriminar els judicis als quals s'enfronta el president de la Generalitat. Tot i això, s'ha sumat a les demandes dels altres partits i ha demanat a Torra que convoqui eleccions davant la seva probable inhabilitació ferma. "Li demanem que no caigui en la gesticulació, és el pitjor moment possible", ha afirmat en referència a la pandèmia en el seu discurs en el marc del debat de política general.

D'altra banda, ha alertat que Catalunya no pot tenir dos "presidents simbòlics", Torra i Pere Aragonès, i cap d'efectiu. En aquest sentit, s'ha dirigit a Torra per avisar-lo que això no seria defensar Catalunya. Així mateix ha retret al cap de l'executiu català que vulgui convertir els comuns en "l'enemic número u de Catalunya" perquè no li compren les seves "gesticulacions". 

Durant la seva intervenció, Albiach insinuat a Torra que la seva formació resulta incòmode al seu Govern perquè "són anti repressius" però que "no li compren" tot el discurs "èpic". Encara que ha valorat el referèndum de l'1 d'octubre, ha negat que a partir d'aquest "es pugui tirar endavant un projecte polític".

Carles Riera: "Cal superar els límits que se'ns imposen"

Per la seva part, el diputat de la CUP Carles Riera, també ha demanat uns comicis catalans, però a diferència dels altres partits ho ha reclamat per així liderar "un embat" contra l'Estat. Mentre que ha retret la gestió del Govern de JxCat i ERC, Riera ha assegurat que "cal superar els límits que se'ns imposen". "Els canvis reals que necessitem són impossibles amb els marcs jurídics i polítics actuals", ha remarcat. "Cal un model econòmic i sanitari que garanteixi la vida i aturar en sec la destrucció del nostre planeta. Cal la independència i la construcció política dels Països Catalans", ha asseverat.

Per últim, el president del Partit Popular de Catalunya, Alejandro Fernández, ha demanat a Torra no dur Catalunya al bloqueig per la "decisió personal" d'haver desobeït la JEC. "Assumeixi la seva responsabilitat i no condueixi a la misèria tota Catalunya perquè un dia va decidir complicar-se la vida vostè sol", li ha etzibat. També ha acusat al Govern català de "fanàtic" i "rencorós". Ha assegurat que des de la seva formació, que ha reconegut que té una representació "humil" a Catalunya, es comprometen a "no demonitzar mai la concòrdia i l'acord".