Público
Público

Més lletres catalanes que mai

Els autors catalans triomfen en una Diada de Sant Jordi sense grans best-sellers internacionals

 

LÍDIA PENELO

'Allà hi ha el Joel Joan i el follonero!', cridava una noia estirant el braç de la seva amiga. Després de quatre empentes i un parell de cops de colze, les dues somreien, havien aconseguit la firma de Jordi Évole. Un dels fervors que escampa la Diada de Sant Jordi és la febre per acostar-se als escriptors. I aquest any, el periodista Xavier Bosch, amb la novel·la Se sabrà tot (Proa), guardonada amb el premi Sant Jordi, ha estat un dels més buscats. Les vendes van confirmar que va ser una jornada molt bona per als autors catalans, entre els quals Xavier Bosch va ser lautor de ficció més venut i va ratificar els pronòstics de les últimes setmanes.

Amb un argument que retrata la corrupció que ha esquitxat Catalunya en els últims mesos, i amb lajuda del boca-orella, la història construïda per Xavier Bosch ha seduït els lectors. Jordi Puntí, amb Maletes Perdudes, i Ferran Torrent amb Boulevard dels Francesos, són els altres dos escriptors de ficció més venuts. Tots ells pertanyen a segells del Grup 62, on ahir a la nit tot lequip respirava satisfet: aquest Sant Jordi ha estat un dels millors, amb unes vendes que el gremi de llibreters estimava en un milió i mig de llibres. Una afirmació extensible al gruix dautors que escriuen en llengua catalana.

La novel·la Se sabrà tot, de Xavier Bosch, va ser la més buscada

Si la trilogia de Stieg Larsson va ser lèxit indiscutible de la diada de lany passat, aquest 2010 'la venda de les novetats ha quedat molt més equilibrada', segons el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, que també va reconèixer que els títols dautors mediàtics i els de literatura infantil i juvenil són 'els que desperten més interès en un dia com aquest'.

Abans de començar la gimcana de signatures i entrevistes, els protagonistes de la jornada es van trobar a lHotel Regina per esmorzar. Veterans i debutants es barrejaven intercanviant impressions. Francisco González Ledesma sho prenia amb la calma que atorga lexperiència, i el periodista Pol Marsà no amagava que li resultava estrany 'estar a laltra banda'. Un altre que sestrenava a la festa del llibre i la rosa era Mathias Malzieu, que gràcies a lèxit de La mecànica del corazón ahir va tornar a Barcelona, on va quedar fascinat per les riuades de gent que omplien els carrers.

Els lectors més matiners van fer cues per acostar-se a Julia Navarro i Albert Espinosa, que amb Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo ha conquistat de nou els lectors. 'No descarto un guió cinematogràfic a lestil de Love Actually sobre Sant Jordi', va anunciar, animat, abans de començar el periple de rúbriques.

Els llibreters diuen que la venda de novetats ha estat molt equilibrada

Setges i venjances

El asedio, de Arturo Pérez Reverte, va ser el títol de ficció en castellà més demanat pels lectors, seguit de la Venganza en Sevilla, de Matilde Asensi, que no va poder atendre tots els que perseguien la seva firma. El mateix èxit va registrar Julia Navarro, que amb Dime quién soy va tancar el podi dels més venuts.

Ells van vendre molts llibres, però un dels que va aixecar més expectació va ser Federico Moccia. Litalià va recollir eufòriques ovacions de les seves lectores cada vegada que començava una ronda de signatures. Moltes van aprofitar locasió per fer-se una foto amb qui sha fet famós per escriure històries sobre homes que no tenen por del compromís. Al seu costat, lautor de Xocolata desfeta, Joan-Lluís Lluís observava lescena amb resignació: 'Aquí estem, intentant sobreviure als italians'.

Kirmen Uribe, Premio Nacional de Literatura 2009 per la novel·la Bilbao-New York- Bilbao, va aprofitar per coincidir amb Josep Maria Cas-

 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias