Público
Público

Curs escolar Els sindicats educatius convoquen vaga per als dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març

El detonant de la mobilització ha estat la decisió del Govern d'avançar una setmana l'inici del curs, però també incorporen altres reivindicacions, com la retirada del nou currículum, la supressió del decret de plantilles o la reversió de les retallades

02/03/2022 - Concentració dels sindicats d'ensenyament davant la seu del Departament d'Educació.
Concentració dels sindicats d'ensenyament davant la seu del Departament d'Educació. María Belmez / ACN

Els sindicats educatius han anunciat la convocatòria d'una vaga per als dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març. El detonant de la convocatòria va ser l'anunci d'avançar l'inici de curs una setmana, però també plantegen altres reivindicacions, com ara la retirada del nou currículum, la supressió del decret de plantilles, la reversió de les retallades, l'assumpció de la responsabilitat del departament en la defensa de la immersió lingüística i l'estabilització del personal interí i laboral.

Se sumen a la convocatòria USTEC, CCOO, la Intersindical, Professors de Secundària (Aspepc-sps), la UGT, la CGT i la Federació d'Ensenyament de la USOC. Sota el lema "Prou imposicions, anem a la vaga", tots ells demanen la dimissió del conseller, Josep Gonzàlez-Cambray.

Els sindicats van manifestar el seu rebuig al pla d'avançar una setmana l'inici del curs des que va anunciar-se i ja van mobilitzar-se el passat 17 de febrer, quan diversos representants van tancar-se a la seu del Departament d'Educació per reunir-se amb el conseller.

González-Cambray, al seu torn, ja ha avisat que el Govern no pensa modificar el calendari i, per tant, manté que el curs arrencarà el 5 de setembre a les escoles i el dia 7 als instituts.

Mobilització "dura"

Els sindicats s'han concentrat a les portes del Departament d'Educació, des d'on han anunciat els cinc dies de vaga. Els representants sindicals han plantejat una mobilització "dura" perquè asseguren que ja no poden més. Han insistit que el calendari escolar ha estat la gota que ha fet vessar el got però que hi ha moltes reclamacions que venen de lluny a les que no s'ha donat resposta.

Entre d'altres, també reclamen arribar al 6% del PIB en educació, reduir les ràtios estructurals, incrementar el personal d'atenció directa als centres i recuperar el poder adquisitiu perdut. Asseguren que durant la pandèmia es va poder observar com el sistema educatiu "feia aigües" i han lamentat que no s'ha revertit res de tot el que es va poder observar.

Els sindicats critiquen també l'actitud tant de la conselleria com del conseller Josep Gonzàlez-Cambray, a qui acusen de "menysteniment" i de no estar disposat a escoltar ni a dialogar amb ells. En aquest sentit, els sindicats no s'han presentat a la mesa sectorial convocada per aquest dimarts. La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha afirmat que no ho faran fins que no hi hagi un compromís clar de negociació. Ha assegurat que fins ara ha estat inexistent i que en aquestes meses se'ls porten documents tancats que no es poden modificar.

El portaveu d'USOC, Carles Villallonga, ha parlat d'estil "autoritari" i Segura ha afegit que no hi ha "cap intenció" per part d'Educació d'acceptar canvis en la seva proposta. Sobre el calendari, també l'acusen de manca de planificació. Marta Minguella, de la CGT, ha asseverat que les vagues només es desconvocarien si es retirés aquesta proposta d'avançament del curs escolar tal com està plantejada. "No demanem la moratòria", ha insistit. I és que Minguella ha valorat que el que ha plantejat Cambray és un canvi en el model de funcionar i ha afegit que porta amagat un intent de "privatització", en aquest cas amb la introducció d'empreses externes en l'oferta del lleure a la tarda al setembre.

Les vagues aniran acompanyades d'altres accions de protesta, tant en els centres com a través de manifestacions al carrer, i d'altres que es puguin anunciar de cara a finals de curs, ha apuntat Bernat Pèlach (Intersindical-CSC). El portaveu de Professors de Secundària, Joan Elis, ha assegurat que estan disposats a fer "el que calgui" per aconseguir els seus objectius i des de la UGT, Lorena Martínez, ha animat tothom a sortir al carrer.