Público
Público

País Valencià El projecte dels pressupostos valencians arrenca per primera volta amb negociacions dins del mateix Govern

Una comissió amb dos representants de cadascun dels tres partits del Govern del Botànic comença a reunir-se per dissenyar uns pressupostos "de forma global". Paral·lelament, Unides Podem i Compromís proposen conjuntament la creació d’una taxa turística

Rubén Martínez Dalmau, Mónica Oltra y Ximo Puig, el día de la  toma de posesión de los consellers en el Palau de la Generalitat Valenciana, en junio de 2019.. E.P./Jorge Gil
Rubén Martínez Dalmau (Podem) -ara fora del Govern-, Mónica Oltra (Compromís) i Ximo Puig (PSPV), al Palau de la Generalitat valenciana, en una imatge d'arxiu. Jorge Gil / EUROPA PRESS

"En sis anys de Botànic serà la primera volta que els pressupostos es comencen a dissenyar amb una negociació política a l’interior del mateix govern. Pensem que no fer-ho d’aquesta forma era una anomalia que finalment s’ha resolt", expliquen a Públic fonts de Podem sobre una decisió que pot tenir més rellevància de la que puga semblar a priori. Aquesta comissió va reunir-se per primer cop dilluns i està formada per persones d’absoluta confiança del President –el socialista Ximo Puig-, la Vicepresidenta primera –Mónica Oltra de Compromís- i el Vicepresident segon –Héctor Illueca d’Unides Podem, que acaba de ser nomenat en substitució de Rubén Martínez Dalmau. Amb soles alguna excepció, es tracta de secretaris autonòmics, el segon nivell en la jerarquia del Govern, just per darrere dels consellers.

"El pressupost és un projecte eminentment polític, no pot rebaixar-se a discutir temes tècnics"

Fins ara els pressupostos de la Generalitat es preparaven seguint un "model radial", en el que era la conselleria d’Hisenda la que preguntava a cada departament per les seues necessitats i sobre la base d’aquestes elaborava un document conjunt que es portava a Corts per la seua aprovació. Així doncs, l’únic moment en què els partits coaliats al Botànic podien debatre sobre les línies generals dels pressupostos era en el tràmit parlamentari, quan el document ja estava enllestit i les esmenes han de ser sobre elements concrets. "El pressupost és un projecte eminentment polític, no pot rebaixar-se a discutir temes tècnics, la base del debat és política, ja que és el resultat del projecte comú del govern", assenyalen des de Compromís. De fet, els valencianistes han saludat la composició de la nova comissió i el seu portaveu parlamentari, Fran Ferri, va afanyar-se que aquesta era una "reivindicació històrica" de la seua formació.

El relleu a Unides Podem i la taxa turística

Però, per què ara es canvia el model de negociació? Què ha canviat respecte als altres anys? Totes les fonts consultades coincideixen a assenyalar que el canvi fonamental es troba en el relleu de la vicepresidència d’Unides Podem. Segons aquests veus, el "perfil propi" que Illueca venia a marcar amb la seua entrada al govern s’hauria notat ja en aquest punt. El nou Vicepresident segon s’hauria aliat amb Mónica Oltra, empenyent als socialistes cap a la creació d’aquesta comissió dels pressupostos dins el mateix govern.

El front comú entre Compromís i Unides Podem no s’ha quedat en aquest punt. Dimarts, Oltra i Illueca han llençat conjuntament la proposta d’incloure una taxa turística en els nous pressupostos que servisca per finançar polítiques d’emancipació juvenil, sobretot en projectes d’accés a l’habitatge. Abans de la pandèmia, les dues formacions ja havien expressat en diferents ocasions la necessitat d’establir una taxa com la que ja hi ha a Catalunya o Balears, sense que anara endavant per l’oposició frontal de la patronal turística i el desinterès del PSOE. Ara, però, amb una ofensiva conjunta i el Consell necessitat de nous ingressos un cop acabat el Fons Covid, la proposta agafa més força.

Públicament, els socialistes s’han desmarcat del projecte –el mateix Ximo Puig ho ha fet en persona a preguntes dels periodistes- i en privat no deixen de mostrar el seu enuig per una iniciativa que, asseguren, "condiciona la feina de la comissió de pressupostos".

"Si fa sis anys em diuen que un govern de coalició aprovaria els pressupostos cada any, no m’ho hauria cregut"

Amb tot, fonts de Compromís que coneixen les interioritats de les negociacions, asseguren que la situació no és, "ni remotament", tan complexa com l’any passat. Llavors, els desacords públics entre Oltra i el portaveu socialista Manolo Mata van arribar fins a les desqualificacions personals, mentre Puig negociava de forma paral·lela amb Ciutadans llavors dirigits per Toni Cantó. Al final, però, la sang no va arribar al riu i els pressupostos van aprovar-se amb el suport del Botànic, que passaria una nova prova. "En perspectiva, el got mig ple és que si fa sis anys em diuen que un govern de coalició aprovaria els pressupostos cada any, no m’ho hauria cregut", assegura la mateixa persona de Compromís.

Enguany, el principal maldecap dels encarregats de quadrar els comptes serà més econòmic que polític. Un cop acabat el parèntesi del fons Covid, el problema de l’infrafinançament valencià torna a mostrar-se molt cruament. Es confia amb la designació dels fons europeus, però aquests encara no han arribat ni se sap quan ni quants diners seran. Però és que a més, aquests han d’estar destinats a projectes finalistes i, per tant, el Consell no podrà disposar-los per, per exemple, reforçar els perjudicats serveis públics valencians.