Público
Público

Aragonès reclama als partits impulsar amb urgència la modificació de la llei de Política Lingüística

El president de la Generalitat assegura que és un "recurs a l’abast" per protegir el model educatiu després que el TSJC hagi donat 15 dies per aplicar la sentència del 25% de castellà, i anuncia també un recurs del Govern. Avisa a Sánchez que no pot donar el cas Pegasus per tancat amb el cessament de la directora del CNI

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una interpel·lació al ple del Parlament.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una interpel·lació al ple del Parlament. ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que el Govern reforçarà el català a les escoles de cara el curs que ve, en la línia del que ja havia anunciat, i ha reclamat "unitat i consens polític" per tirar endavant la modificació de la llei de Política Lingüística que porta més d’un mes embarrancada després que Junts es desdís de l'acord assolit amb ERC, PSC i els Comuns. "És un dels mecanismes que s’ha d’activar amb urgència. Dedicarem els propers dies a fixar un acord", ha afirmat Aragonès en la sessió de control al Parlament.

Albiach ha retret a JxCat el bloqueig de la modificació

Aragonès ha assegurat que modificar la llei és un "recurs a l’abast" per protegir el model educatiu català després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi donat 15 dies per complir la sentència del 25% de castellà a les escoles. Una eina que no es pot "desaprofitar" però que el propi Aragonès ha reconegut que té marge de millora: "El text ha de seguir millorant però sense canviar el contingut", ha respost a la pregunta de la presidenta del grup d’En Comú Podem, Jessica Albiach, que ha retret a Junts que el seu desacord intern estigui bloquejant l’impuls de la norma.

Més enllà d'aquesta modificació legislativa, Aragonès ha anunciat que el Govern presentarà un recurs contra la interlocutòria perquè considera que "s'extralimita pel que fa a les funcions del tribunal". 

El cas Pegasus, sense tancar

Un altre dels temes que ha centrat la sessió de control ha estat el cas Pegasus, l'escàndol d'espionatge que encara s'arrossega després de més de tres setmanes en què el Govern espanyol no hi ha donat una resposta satisfactòria, segons Aragonès. El president ha reclamat que es desclassifiqui la documentació segons la qual s'hauria espiat a 18 independentistes, entre els quals ell mateix, i ha negat que el cessament de la directora del CNI signifiqui la conclusió del cas. Aragonès ha reclamat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que s'assumeixin responsabilitats i que hi hagi garanties que no es repetirà un funcionament semblant.